Dodela sredstava u oblasti socijalne zaštite i demografije

Bez autora
Apr 16 2012

U velikoj sali Skupštine AP Vojvodine u četvrtak, 12. aprila 2012. godine, podsekretarka pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Novka Mojić potpisala je ugovore o dodeli sredstava nakon sprovedenih konkursa u oblasti socijalne zaštite i demografije. Nakon dva sprovedena konkursa dodeljeno je preko 45 miliona dinara. Ugovore je u četvrak potpisalo preko 40 ustanova socijalne zaštite (ustanove za smeštaj korisnika i centri za socijalni rad) i preko 100 udruženja građana. Za realizaciju posebnih oblika socijalne zaštite izdvojeno je 22 miliona dinara, dok je za realizaciju mera i aktivnosti unapređenja socijalne zaštite usmereno 12 miliona dinara. Za finansiranje, odnosno sufinansiranje programskih aktivnosti, projekata i funkcionalnih rashoda udruženjima građana namenjeno 11,4 miliona dinara, od čega boračko-invalidskim organizacijama četiri miliona, u oblasti socijalne zaštite šest miliona i oblasti demografije 1,4 miliona dinara.

Dodela sredstava u oblasti socijalne zaštite i demografijeU velikoj sali Skupštine AP Vojvodine u četvrtak, 12. aprila 2012. godine, podsekretarka pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Novka Mojić potpisala je ugovore o dodeli sredstava nakon sprovedenih konkursa u oblasti socijalne zaštite i demografije.

Nakon dva sprovedena konkursa dodeljeno je preko 45 miliona dinara. Ugovore je u četvrak potpisalo preko 40 ustanova socijalne zaštite (ustanove za smeštaj korisnika i centri za socijalni rad) i preko 100 udruženja građana.

Za realizaciju posebnih oblika socijalne zaštite izdvojeno je 22 miliona dinara, dok je za realizaciju mera i aktivnosti unapređenja socijalne zaštite usmereno 12 miliona dinara. Za finansiranje, odnosno sufinansiranje programskih aktivnosti, projekata i funkcionalnih rashoda udruženjima građana namenjeno 11,4 miliona dinara, od čega boračko-invalidskim organizacijama četiri miliona, u oblasti socijalne zaštite šest miliona i oblasti demografije 1,4 miliona dinara.

Potpisani ugovori će omogućiti i doprineti zaštiti i unapređenju socijalno- ekonomskom i društvenom položaju ustanova socijalne zaštite. Ovoga puta na konkurs se prijavilo čak 312 aplikanata, za koje bi trebalo da se izdoviji 184 miliona dinara, koliko, nažalost, budžet socijalne zaštite nema. Selekcijom projekata izdvojeno je 150 njih i to 52 projekta su odobrena iz oblasti socijalne zaštite, za 26 centara za socialni rad i isto toliko socijalne zaštite za smeštaj korisnika, dok je odobreno 96 projekata udruženja građana. Ove godine ukupan budžet za socijalnu zaštitu i demografiju je 20 posto  manji od prošlogodišnjeg, tako da iznosi 55 miliona dinara. Od te sume 45 miliona namenjeno je za ovaj konkurs, dok preostalih deset po zakonu ide Crvenom krstu Vojvodine.

Za 98 udruženja građana obezbeđeno je 21,4 miliona dinara. Ova sredstva namenjena su za rad dnevnih boravaka i realizaciju kampova za decu i omladinu sa posebnim potrebama. Pored toga namenjena su i za pomoć u kući za stare osobe, za personalnu asistenciju osobama sa invaliditetom, pomoć obolelim od šećerne bolesti, sportske igre za osobe sa paraplegijom i kvadriplegijom. Osim toga usmerena su i za klimatske i rehablitacione oporavke obolelim od cerebralne i dečije paralize, distrofije, paraplegije i kvadriplegije.

Podržane su aktivnosti usmerene na zaštitu i unapređenje položaja ratnih vojnih invalida, boraca, civilnih invalida rata i porodica poginulih, a obezbeđena su i sredstva udruženjima građana za realizciju aktivnosti u oblasti demografije na zaštiti dece, unapređenju dečijeg stvaralaštva, poboljšanju korišćenja slobodnog vremena dece, boljom kulturnom i sportsko- rekreativnom ponudom, kao i na promovisanje i zaštitu prava dece i mladih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik